Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betegségek

 

Bőrmegbetegedések

Ne ilyedjetek meg ha idősebb hörcsögötök szőre nagyon hullik, vagy a hasuk táján kis kopasz foltok jelennek meg. Ezek a hormonálisan befolyásolt időskori elváltozások semmit sem rontanak az állat jó közérzetén. Táplálással kapcsolatos bőrbetegséget nem ismernek. Azért ekcémákat és külömböző anyagcserezavarral összefüggű bőrelváltozásokat észlelünk, hogy azt megelőzzük akkor a takarmány tartalmazzon megfelelő mennyiségű biotint (H-vitamint). A bbőr szőrkönös számára nagyon előnyös, ha rövid kúraként heti kétszer 1-2 csepp búzacsíraolajat adunk száraz kétszersültre vagy piritósra csöppentve.

 

 

Hiánybetegségek

A helytelen illetve egyoldalú táplálás hiánytünetek vagy hiánymegbetegedések megjelenéséhez vezethet. Ha a boltokban kapható hörikját fő tápláléknak adjuk állatainknak , akkor tudnunk kell, hogy még nem teljes a tápanyag kielégítése. Szóval ezt vegyük alaptakarmánynak, és ezt egészítsük ki vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöld- és lédús takarmánnyal. A hörcsögtermészetétől függő melléktakarmányt is igényel. Egy kávéskanál túró vagy yoghurt minden panaszt meszüntethet, sőt még a hörik szeretik is. Télen, novemberben és március között tanácsos minden második nap egy-egy csepp multivitamin -készítményből a törpehörcsögöknek 1 is elég. A tünetek: fogyás , a szőr hullása, a fáradság, a mozgás látható hiánya, csökkenése, étvágytalanság. Ha ilyet észlelünk a hörinknél forduljunk állatorvoshoz.

 

 

Szempanaszok

Általában véve kevés azon okok száma, amelyek a hörcsögön szempanaszokat váltanak ki. Ezek közül az egyik a huzat, amely súlyos kötőhártyagyulladást okozhat. Az orvossal föliratott gyulladásgátló szemcseppekkel néhány nap alatt gyógyulást észlelhetünk.                                 A másik veszélyt a finom szemcsés alom jelenti, mert amikor a hörcsög kapar a pici darabok a szemébe mehetnek és ez gyulladáshoz vezethet. Ha ilyenkor nem tudunk segítséget nyújtani akkor a szem a genyes váladéktól összeragadhat. Ha ez bekövetkezett, akkor langyos kmillateás vattával mossuk meg neki. Végül szemcseppekkel kezeljük a gyógyulásig. Ezért használjunk inkább nagyobb darabokból álló almot. Az öregedéssel előrehaladó folyamat akár teljes elvesztéséhez, vaksághoz is vezethet, ami azonban az állat közérzetét, életműküödését legkevésbé sem befolyásolja. 

 

 

Hasmenés

A hasmenést a hörcsögöknél komolyan kell venni, mert azonnali beavatkozást, segítséget igényel. A túl sokáig tárolt vagy  megromlott takarmánymaradványok éppen úgy előidézhetnek, mint pl. takarmányváltás, nedves, vizes, alomanyag, lehűlés, megfázás vagy huzat. A főtünet, hogy az ürülék puha, nedves és undorítóm szagú. A vemhes nőstényeknél melléktünet az elvetéjéslehet, illetve a magzatok el is halhatnak az anyaméhben. Mivel az említett tünetek az állat számára életveszélyt jelentenek, emellett a legyengült szervezet más betegségekkel szemben is fogékonyabbá teszi, rendkívül fontos a gyors beavatkozás.       A kezelés: a hörcsögöt azonnal meleg helyre kell vinnünk, mintegy 21-24 c fokos környezetbe. akár imfravörös lámpát is hasznélhatsz, mely a ketrectől 50 cm-re legyen .A ketrecet alaposan ki kell tisztogatni. Az észlelés után ajánlatos az odút és a ketrecet fertőtleníteni. Zöldtakarmányt illetve olajtartalmú magvakat, pl. napraforgómagokat vagy diót ilyenkor nem szabad adni neki. Az alaptakarmány vízben főtt rizs, kis darab 2x sült vagy piritós kenyér illetve széna lehet. A folya dékvesztés pótlására kamillateát vagy körömvirágteát adjunk. Ha midez nem segírt  akkor feltétlen fordoljon állatorvoshoz, mert akkor az állatot életveszély fenyegeti.  

 

 

Élősködők

Ha a ketrecet tisztán tartjuk akkor ez nem történhet meg(megjellennek az ékősködők). Ha ez mégis megtörténne akkor az állatkereskeésekben lehet kapni különböző sspray-k és megfelelő szerek(kenőcsök, tinktúrák)kaphatók melyekkel távoltarthatjuk az élősködőke. A kezelést ki kell terjeszteni a a ketrecre, az odúra, a fészekre és az állatra. Az állat szemét, száját és az orrát ne érje szer. Ha fokhagymát adunk neki az is kiírthatja a parazitákat. Hetente egy gerzd elég is lesz.    

 

 

Megfázások

A hörcsögünk akkor is megfázhat ha meleg, száraz szobában tartjuk. D einább az a főbb ok, hogy hideg, hűvös környezetben "tároljuk." Az is kokozhat problémát hacsempézett vagy beton padlón futtatjuk az állatot. Tüsszögés, köhögés, orrfújás, hasmenés valamint nagyon nehezen gyógyítható tüdőgyulladás lehet az említettek következménye. A későn észrevett vagy időben nem gyógyított tüdőgyulladás életveszélybe sodorhatja a höriket. Az első teendő: vigyük az állatot meleg környezetbe. Forduljunk állatorvoshoz és fo9gadjuk meg a tanácsait. Ha a haörcsög ketrece körül normális a levegő, (18-21 c) akkor használjunk infralámpát. Változatos étrendet találjunk ki neki. Adjunk neki C- vitamint mely nagyon hasznos. 

 

 

Sérülések

Mgkülömböztetjük a külső és a belső sérüléseket. A belső sérőléseket nehezen ismerhető föl mert leeséskor, lezuhanáskor sokkos állapotlép föl. A fajtartásoktól elszenvedett kisebb balesetek,vérző sebeket okoznak. E zek legtöbbször maguktól meggyógyulnak. Azért legyünk elővigyázatosak és kezeljük a sebet. A hosszúszőrű, teddy, illetve aranyhörcsögöknek vágjuk le a szőrt a seb körül hogy könnyebben hozzáférhessünk. Ha sebek nagyobbak vegyük vegyük ki az almot a ketrecből és csak akor tegyük vissza ha meggyógyult.  A gyógyulást úgy is előidézhetjük hogy msemossuk teával a sebet. A  körömvirágkenőcs és a hintőpor mindenkinél megtalálható, ezét ezzel kezelhetjük az állatot naponta többször. A végott, zúzodott vagy harapott sebeket árnikával hamar meggyógyíthatjuk.